Uw gids: Werner

Mijnwerker in hart en ziel.

Geboren in Hoensbroek op 11-07-1937.
†: 16 januari 2018

Werner is opgegroeid in Hoensbroek in een “mijnwerkers” gezin. Hij begon op zijn 14de aan de O.V.S.(Ondergrondse Vak School) Emma. Op zijn 17de mocht Werner dan eindelijk ondergronds gaan. Hij heeft toen een cursus voor Houwer gevolgd. Het bericht dat de mijnen gingen sluiten, heeft Werner zelf zien aankomen door de berichten hierover in de media te volgen.
Werner heeft nog tot 15-10-1973 gewerkt bij de Staatsmijn Emma. Hierna is Werner naar de chemische sector gegaan bij DSM. Hier werkte Werner bijna 21 jaar; de laatste jaren is Werner naar de WIM gegaan: een werkplaats voor mindervalide mijnwerkers, waar de mijnwerkers-(veiligheids-)schoenen werden gemaakt.

Als je aan Werner een typerend woord vraagt, wat voor hem staat voor een herinnering aan de mijnen; dan is dat: “Familie”. Voor Werner betekende dit: Saamhorigheid en kameraadschap.

Vanaf augustus 1999 is Werner in de Steenkolenmijn in Valkenburg te vinden, waar hij met alle plezier zijn verhaal over de mijnen vertelt; met hart en ziel. Als Werner binnenkomt, is het eerste, wat hij meestal zegt: Een goede dag! Genoten van de film? Als jullie willen, mogen jullie mij volgen.

Wilt u Werner zijn verhalen horen over het mijn-verleden? Kom dan naar de Steenkolenmijn. Misschien treft u Werner wel; anders één van onze andere gidsen natuurlijk!

werner