Uw gids: Theo

Het mijnwerkersleven is mijn hobby.

Geboren in Brunssum op 30-12-1938.

Theo is opgegroeid in Brunssum. Theo begon op zijn 14de aan de O.V.S.(Ondergrondse Vak School) op de Staatsmijn Hendrik. Hier heeft hij een 3-jarige opleiding gehad. Toen hij bijna 18 jaar was, mocht hij ondergronds. Ondergronds heeft Theo zijn verdere opleidingen gevolgd tot bijvoorbeeld houwer. Als houwer werd je opgeleid op de werkplek in de pijler: de mijngang waar kolen wordt gewonnen. Van hieruit mocht hij dan kiezen, welke functie hij wilde gaan bemannen ondergronds. Theo is eerst houwer geweest en heeft daarna nog een cursus gevolgd voor schietmeester: die werkt met springstof om kolen te winnen. Theo werkte vanaf 1952 tot juli 1973 in twee mijnen: de staatsmijn Emma en de staatsmijn Hendrik.
Als je aan Theo één woord vraagt, wat voor hem een herinnering is aan de mijnen; dan zegt hij: “Samenwerking”. Voor Theo betekende dit Samenhorigheid, kameraadschap en veiligheid.

Vanaf juni 2002 werkt Theo in de Steenkolenmijn in Valkenburg, waar hij met alle plezier zijn verhaal over de mijnen vertelt. Als Theo binnenkomt, is het eerste, wat hij zegt vaak: “Ik ben een ex-mijnwerker en ik ga u meenemen in de mijn! Als jullie willen, mogen jullie mij volgen.”

Wilt u Theo zijn verhalen horen over het mijn verleden? Kom dan naar de Steenkolenmijn. Misschien treft u Theo wel, of één van onze andere gidsen natuurlijk!

theo