Uw gids: Ger

Geboren in Heerlen op 03-02-1935.
Ger is opgegroeid in Heerlen. Op zijn 12de begon Ger op de Ambachtsschool met de opleiding tot automonteur. Na deze opleiding heeft Ger 5 jaar bij Kolenburg in Heerlen gewerkt. Toen kwam de diensttijd, maar als je in de mijnindustrie ging werken, kreeg je vrijstelling van militaire dienst. Ger begon toen aan de opleiding voor het houwers-diploma. Hij is 17 jaar ondergronds geweest voor de Staatsmijn Wilhelmina en 3 jaar voor de Staatsmijn Emma.
Ger is ondergronds nog verder gaan leren en heeft verschillende functies bekleed. Zo is Ger ploegbaas geweest en heeft hij later nog bij de specialisten gewerkt in de nachtdienst. Specialist zijn wil zeggen, dat je alle werkzaamheden ondergronds mag verrichten op één ding na; dat was het elektrische gedeelte in de mijn. Daar mochten alleen de elektriciens aan werken.
Als je aan Ger een woord vraagt, wat voor hem staat voor zijn herinnering aan de mijnen, zegt hij: “Kolen”. Voor Ger betekende dit geld verdienen.
Vanaf augustus 1996 is Ger in de Steenkolenmijn in Valkenburg als gids werkzaam, waar hij met alle plezier zijn verhaal over de mijnen vertelt. Als Ger binnenkomt is het eerste, wat hij meestal zegt: Goedendag samen, welkom hier in Valkenburg.
Wilt u Ger zijn verhalen horen over het mijn-verleden? Kom dan naar de Steenkolenmijn en misschien treft u Ger wel of één van onze andere gidsen natuurlijk!