We zijn weer open!!! U bent van harte welkom.

U kunt vanaf nu weer uw bezoek aan de Steenkolenmijn Valkenburg plannen.
Reserveer uw dag en tijdstip en bestel uw tickets op deze site. Klik hier

 

FACEBOOK

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
6 dagen geleden
Steenkolenmijn Valkenburg

Bent u wel eens in de Steenkolenmijn geweest?

Bezoek de grootste wetenschappelijke bezienswaardigheid in Valkenburg!
... Bekijk meerBekijk minder

Comment on Facebook

Al diverse malen geweest. Blijft interessant dus ga zeker nogmaals kijken.

Nou papa Henk Visser Heino Visser ik weet ons bezoekje aan de steenkolenmijn nog wel..πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜Ž

Wij zijn weer open, net als onze collega's bij de Grotten van Valkenburg en het MergelRijk.

Let op,

De Steenkolenmijn is alleen bereikbaar via Maastricht(A2), Berg en Terblijt, Vilt en in Sibbe neemt u bij de rotonde de 3e afslag de Daalhemerweg op.
Valkenburg centrum is helaas nog steeds slecht toegankelijk, zowel met auto als te voet.
... Bekijk meerBekijk minder

Wij zijn weer open, net als onze collegas bij de Grotten van Valkenburg en het MergelRijk.

Let op,

De Steenkolenmijn is alleen bereikbaar  via Maastricht(A2), Berg en Terblijt, Vilt en in Sibbe neemt u  bij de rotonde de 3e afslag de Daalhemerweg op. 
Valkenburg centrum is helaas nog steeds slecht toegankelijk, zowel met auto als te voet.

Comment on Facebook

Wat fijn dat jullie weer open kunnen zijn

Leuk! We hopen as dinsdag te komen!

2 weken geleden
Steenkolenmijn Valkenburg

Namens het team Steenkolenmijn Valkenburg willen wij iedereen in het getroffen gebied heel veel sterkte toewensen. ... Bekijk meerBekijk minder

Namens het team Steenkolenmijn Valkenburg willen wij iedereen  in het getroffen gebied heel veel sterkte toewensen.

Comment on Facebook

Is jullie mijn ongeschonden gebleven?

3 weken geleden
Steenkolenmijn Valkenburg

Deze bekende Nederlanders gingen u voor,
Huub Stapel en Robert ten Brink bij de Steenkolenmijn Valkenburg.

Zien wij u ook binnenkort?!
... Bekijk meerBekijk minder

Comment on Facebook

Al diverse malen geweest. Het blijft mooi en interessant.

Mijn pap Hans is toch ook bij NPO op tv geweest?

Net echt! πŸ‘

Pas geweest!

3 weken geleden
Steenkolenmijn Valkenburg

Uit de geschiedenis van ons Mijnmuseum. (Archief) Deel 2

Tussen 1970 en 1973 werden op de diverse mijnbedrijven mensen aangesteld om materialen te verzamelen voor het op te richten Mijnmuseum. Dit betrof de museummaterialen, bedoeld voor Mijnmuseum Rolduc en de materialen die nodig waren voor de uit te bouwen Model-Steenkolenmijn. Op zowel de Staatsmijnen, Laura & Vereeniging en de Oranje-Nassau Mijnen waren hier mensen mee bezig. Op Staatsmijn Emma werden de materialen verzameld en bewaard in het COIP. Centraal Ondergronds Instructie Park. Een groot gedeelte van de inventaris van het COIP vond ook zijn weg naar Valkenburg.

Ondanks dat de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Mijnmuseum en de Model-Steenkolenmijn pas in december getekend werd, begon men in augustus 1973 al met het transporteren van vrachtwagens vol mijnmateriaal afkomstig van de diverse mijnbedrijven naar de te bouwen Steenkolenmijn in de Valkenburgse mergelgroeve.

In de maanden daaropvolgend was een ploeg van circa 20 (oud-)mijnwerkers bezig met het drijven en inrichten van de laatste steengangen en pijlers die in Nederland nog te zien zijn. In Pasen 1974, stond de opstelling grotendeels. Al bleef het perfectioneren van de opstelling nog enkele jaren doorgaan. Het enige verschil ten opzichte van het echte mijnbedrijf: geen mijngas, geen (extreme) wateroverlast en niet 700 meter in het Carboon maar slechts 60 meter diep in het Valkenburgse Krijt.

Men begon van het uitbouwen van de entree van de mijn. Hier kregen diverse locomotieven, een personenwagen en de installatie voor de vervoerregelaar een plek. Voor het uitbouwen van de steengang moesten heel wat kubieke meters mergel worden uitgezaagd en gebroken om plaats te maken voor het bouwwerk hiervan. Naderhand werd spoor aangelegd en vonden hier divers spoormateriaal en andere installaties hun plaats. Vervolgens bouwde men de pijlers uit. Een half-mechanische, wrijvingsstijlen met schaafinstallatie en een vol-mechanische, wandelend bouwwerk met schaafinstallatie. Als laatste de laadplaats met laadkast aansluitend op de afvoergalerijen.

Kosten nog moeite werden gespaard om de uitbreiding te realiseren. Naast de miljoenen aan mijnmaterialen die naar Valkenburg kwamen, kwamen bijvoorbeeld ook een tractor en heftruck van de Staatsmijnen mee voor transport. Tal van gereedschappen tot schietmaterialen en dynamiet aan toe om mergel die zich niet liet zagen kapot te schieten werden geleverd en beschikbaar gesteld.
Om een voorbeeld te geven van de hoeveelheden mijnmaterialen die werden geleverd kwamen onder andere 200 Titanstijlen en 16 wandelende ondersteuningen. Een van de 15 100 PK diesellocs die door Staatsmijnen voor 100.000 Gulden per stuk werden verkocht aan mijnen in Ghana vond ook belangeloos zijn weg naar Valkenburg.
... Bekijk meerBekijk minder

Comment on Facebook

Zeer uniek en blijft prachtig !!

Wat een mooie verslaglegging van het proces!

Mooie informatie bedankt.

Mooi foto's

Ik blijf dit zo mooi vinden Het alle laatste stukje mij verleden wat echt is gebouwd nog

Ithamar Toornstra

John Meyvis

Ik vind dit mooi dat dit wordt gedaan en fijn voor mensen die ervan houden, en naar het verleden terug kijken. Maar ik haat de mijnen. In 1964 op 4 december ook nog op Heilige Barbaradag, heeft de mijn Emma mijn vader genomen. Mijn beste vriend, mijn maatje. Ik was 11jaar en het is afschuwelijk om zonder vader op te groeien!! Een grote ellende!!! Maar zo zullen er veel zijn zoals ik. Met vriendelijke groet,

Eigenlijk hadden ze daar een schachtbok moet terug opstellen.

Ben Jordens , ik mis jou op de foto’s, had je pauze 😁

View more comments

Load more

HET ONDERGRONDSE DAGJE UIT IN ZUID-LIMBURG

Daal af in een 'echte' kolenmijn, op zoek naar het zwarte goud! Ontdek alles over het zware werk en het leven van mijnwerkers. Een wereld die normaal gesproken verborgen blijft, ver onder de grond.

koempel_gidsen